İNGİLİZCENİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ 61 ŞEY

İngilizcenizi geliştirmek için günlük hayatınızda, sosyal ortamlarınızda, iş ortamınızda yapmanız gereken şeyleri sizin için derledik.

  1. Hata yapmaktan korkmayın! Kendinize güvenin çünkü insanlar hatalarınızı ancak hatayı duyduklarında düzeltebilirler. 
     
  2. Kendinizi İngilizce ile çevreleyin. İngilizceye teslim olun. Örneğin, kendinizi pasif bir şekilde öğrenebileceğiniz İngilizce konuşulan bir ortama maruz bırakın.    
     
  3. Her gün pratik yapın ve kendinize bir çalışma planı hazırlayın. Haftada ne kadar zaman harcayacağınızı ve buna ne kadar bağlı kalacağınıza karar verin. Bir rutin oluşturun.  
     
  4. Ailenize ve arkadaşlarınıza çalışma planınızdan bahsedin. Sizi çalışmaya zorlamalarını sağlayın ve ayrıca sizi engellemelerine izin vermeyin.  
     
  5. 4 temel beceriyi uygulayın: okuma, yazma, konuşma ve dinleme. Geliştirmek için bütün becerilerin üzerinde durmak gerekiyor.  
     
  6. Bir not defteri alın. Öğrendiğiniz yeni kelimeleri defterinize yazın. Ardından bu kelimeleri cümle içinde kullanın ve konuşurken en az 3 kez söylemeye çalışın.  
     
  7. İngilizce çalışmak için vücut saatini (body clock) kullanmak sizin için daha iyi olabilir. Sabah insanı değilseniz öğleden sonra çalışın.  
     
  8. Bir sözcüğü kendi başına kullanmak yerine örnek bir cümleyi hatırlamaya çalışırsanız kelimeyi daha kolay bulacaksınız.  
     
  9. Bir teste tabi tutulacağınızı düşünün. Bir şey için çalışmanız gerektiğinde daha çok çalıştığınızı göreceksiniz. 
     
  10. Büyük resmi düşünün. İyi derecede İngilizce bilmek hayatınızın kalitesini nasıl değiştirecek? Bu sorunun cevabı motivenizi artıracak ve sizi İngilizce çalışmak için canlı tutacaktır.  
     
  11. Kendinize uzun vadeli bir amaç edinin ve ona doğru çalışmaya odaklanın.  
     
  12. Kendinize kısa vadeli hedefler verin ve her birini başardığınızda ödüllendirin.  
     
  13. Zorunlu olduğunuz için değil de öğrenmek istediğiniz için bu dili edinmek için bir atmosfer yaratın. Öğrenirken her zaman daha fazlasını öğreneceksiniz, çünkü bunu başarmak istiyorsunuz.  
     
  14. Sizin için en iyi olanı siz biliyorsunuz. Geçmişte bir şey öğrenirken hangi yöntemlerin başarılı olduğunu düşünün ve bunlara bağlı kalın.  
     
  15. Nasıl öğrendiğinizi çözün. Ezberleyerek, okuyarak, konuşarak, özetleyerek ya da diğer yöntemleri kullanarak olabilir. En iyi nasıl çalıştığınızı öğrenin. Sessiz bir ortam mı? Yoksa bir grupla mı? Hangi yöntemle daha iyi öğreniyorsunuz? 
     
  16. Yardım alabilirsiniz. Eğer bir şeyi anlamıyorsanız araştırmanız veya birine sormanız gerekir. Arkadaşınıza sorabilirsiniz.  
     
  17. Gözden geçirmek! Geçmişte çalıştığınız şeyleri gözden geçirmek için zaman ayırdığınızdan emin olun.  
     
  18. Bir seferde 30 dakikadan fazla bir süre kendi başınıza çalışmak iyi bir fikir değil. Düzenli aralar verin, biraz temiz hava alın.  
     
  19. Bir seviyeye geçmek için çok acele etmeyin. Şu an bulunduğunuz seviyeye konsantre olun. 
     
  20. İngilizce alt yazılı diziler izleyin. Böylelikle ilk kez duyduğunuz kelimeleri tekrar duyma fırsatını kendinize vermiş olursunuz.  
     
  21. İngilizce çocuk kitapları okumak harika bir fikir olabilir. Bu kitaplar daha kolay kelimeler içerdiği için iyi bir alternatif olacaktır. 
     
  22. İngilizce dergiler alabilirsiniz. Pasif yapılar bulmak daha kolay olacaktır. Buradaki makaleler de edilgen cümleleri bulabilirsiniz. Makaleye önce göz gezdirip genel anlamına bakın, her kelimeyi anlamak için endişelenmeyin. Daha sonra makaleye tekrar detaylı bakarak yeni kelimeler arayın. 
     
  23. Bir cümle içinde anlamadığınız kelime için yanındaki diğer kelimelere bakın. Bu kelimeler size bilmediğiniz kelime ile ilgili bir ipucu sağlayacak. Bu şekilde bağlamdan anlamı tahmin etmeye çalışabilirsiniz.  
     
  24. Ana kelimeleri öğrenin. Kelimelerin anlamını tahmin etmenize yardımcı olurlar. Örneğin: scrib = write, min = small 
     
  25. Yeni kelimeler öğrendiğinizde, diğer tüm biçimlerini düşünün: beautiful (adjective), beauty (noun), beautifully (adverb). Sırasıyla sıfat, isim zarf şeklinde düşünebilirsiniz.  
     
  26. Önek (prefixes : dis-, un-, re-) ve son ekleri (suffixes : -ly, -ment, -ful) öğrenin. Bunlar kelimelerin anlamlarını anlamanıza ve kelime bilginizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.  
     
  27. İngilizce de sözcük vurgusu kullanılır. Yeni kelimeler için heceleri sayın ve vurgunun yerini bulun. Tek heceli bir sözcük ise bir vurgu, iki heceli de ise ikinci hece de vurgu olur. Sıfatlar da (HAPpy) ve isimlerde (TEAcher) başında fiiler de (beGIN) ise sonunda vurgu yapılmaktadır.  
     
  28. Türkçeden İngilizceye çevirmeye çalışmayın. Akıcılığınızı sağlamak için İngilizce düşünmelisiniz. Kendinizle konuşun… 
     
  29. Yalnızca bir kitaptan İngilizce öğrenemezsiniz. Araba sürmek gibi düşünün, arabayı nasıl süreceğiniz kitapta her ayrıntısıyla yazıyor ama sizin o arabayı sürmeniz gerekiyor. İngilizceyi de böyle düşünün. Bir dili yaşayarak öğrenmelisiniz.  
     
  30. Dilbilgisini öğrenmenin en doğal yolu o dili konuşmaya çalışmaktır.  
     
  31. İngilizce günlük tutabilirsiniz. Günde birkaç cümle yazarak başlayın. Zamanla daha fazla yazdığınızı siz de göreceksiniz.  
     
  32. Herhangi bir konuyla ilgili İngilizce blog yazmayı deneyin. Yazınızı yazarken her geçen gün dilbilgisini daha doğru kullandığınızı siz de fark edeceksiniz. Hem blog yazarak daha önce yaptığınız hataları da görebilirsiniz. Gelişiminizden her an haberdar olmak sizi mutlu edecektir.  
     
  33. İngilizce şarkılar öğrenin, akıcılığınızı ve tonlamanızı geliştirmenizi sağlar. Ritim ve tonlamaya odaklanın.  
     
  34. İngilizce sözlük kullanmaya çalışın. Amacımız İngilizce düşünmek, unutmayın. Seviyenize göre sözlükler kullanabilirsiniz. 
     
  35. Her kelimeyi sözlükten bakmamaya çalışın. Sözlüğünüz asıl öğretmeniniz değil yardımcınız olmalı. Kelimelerin anlamını tahmin etmeye çalışın. Ve en önemlisi pes etmeyin! Pozitif kalmaya çalışın. Bazen yeterince hızlı öğrenmediğinizi düşünebilirsiniz. Herkes böyle hissediyor, endişelenmeyin.  Sonunda başaracağınıza inanın ve tadını çıkarmaya bakın. Eğlenirken daha çok şey öğreniriz.
     
  36. İngilizce konuşurken gerilirseniz, bir şey söylemeden önce bir iki defa derin nefes alın. Kendinizi rahat hissettiğiniz zaman daha iyi konuşursunuz.  
     
  37. İngilizce çalışmaya yeni başladığınızda kullandığınız materyallere, dizilere vs. bakarak kendinizi motive edebilirsiniz. Geçmişte kullandığınız materyallerin şimdi size daha kolay göründüğünü göreceksiniz. Tebrikler, seviyeniz artıyor.
     
  38. İngilizce öğrenmeye başlamak için hiçbir zaman ne çabuk büyüksünüz ne de çok küçük.  Öğrenmemek için mazeret bulmamalısınız. Ertelemek başarılı olmanızı engelleyebilir.  Ertelemeyin! 
     
  39. İstediğiniz sonucu alamadıysanız, bunun sebebi dil öğrenme de kötü olmanız değil, kendi özel öğrenme yönteminizi henüz bulmadığınız içindir.  
     
  40. Seviyenize uygun kaynaklar kullanın. Çok zor veya çok kolay olan metinleri/dinleme alıştırmalarını kullanmayın. Sizi zorlayan ama sinirlendirmeyen alıştırmalar kullanın.  
     
  41. Aksanınızı mükemmelleştirmek için endişelenmeyin. Aksanınızı korumak kültürel kimliğinizin önemli bir parçasıdır. Anadili İngilizce olanlar, aksanıyla konuşulan İngilizce’yi dinlemekten zevk alır.  
     
  42. Kelime kartları kullanabilirsiniz. Post-it notları kullanın; evinizin, ofisinizin her köşesine yapıştırabilirsiniz.  
     
  43. Amerikan ve İngiliz İngilizcesindeki farklılıklardan haberdar olun ve kelimelerinizi buna göre kullanın. Örneğin; Elevator (US) / Lift (British). 
     
  44. İki kelimelik fiiller (phrasal verbs) yaygın olarak kullanılmaktadır. Phrasal Verbs anlamlarına ne kadar odaklanırsanız, yenilerinin anlamını o kadar çok tahmin edebilirsiniz.  
     
  45. Konuşmadan önce düşüncelerinizi toplayın. Ne söyleyeceğinizi düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Dilbilgisini biliyorsunuz ama belki konuştuğunuzda doğru kullanmıyorsunuzdur.  
     
  46. İngilizce konuşmayı siz başlatabilirsiniz. Konuşmaları ilerletmek de sizin elinizde, dinleme sözcükleri (‘really? / ‘go on..’ / ‘what happened then?’) kullanabilirsiniz. Sizinle konuşmayı beklemek yerine konuşmayı başlatan siz olun! 
     
  47. Tabii ki sadece İngilizce kelimeleri öğrenmek yeterli değildir. Bir papağan gibi İngilizce kelimeleri öğrenebilirsiniz ama bu İngilizce konuşabileceğini anlamına gelmez! Gramer bilgisine sahip olmalısınız.  
     
  48. Fiil zamanlarını ne zaman kullanacağınızı bilmeniz önemlidir. İngilizcede birçok düzensiz fiil vardır.  
     
  49. İngilizce konuşmayı bırakmayın! Eğer bir süre konuşmazsanız, seviyenizin azaldığını ve sıkı çalışmanızın boşa gittiğinizi göreceksiniz.  
     
  50. Bir arkadaşınız ile birlikte İngilizce öğrenin. Böylelikle pratik yapabileceğiniz bir arkadaşınız olacak ve ders çalışmak için birbirinizi motive edebileceksiniz. 
     
  51. Telaffuz etme şekilleri farklı olan birçok kelimeyi öğrenmek ve telaffuzu doğru yapabilmek için Fonetik Alfabesini tanıyın. Sözlükteki kelimeleri doğru telaffuz etmenize yardımcı olacaktır.  
     
  52. İngilizce ders kitapları ile konuşma İngilizcesi genellikle birbirinden farklıdır. Gündelik konuşma İngilizcesi için İngilizce altyazılı diziler seyredebilirsiniz.  
     
  53. İngilizce deyimler işinizi kolaylaştırabilir. Ezberlemek zor olabilir fakat kullanımı çok eğlenceli ve İngilizcenizi daha renkli hale getirecekler.  
     
  54. Konuşurken genellikle kelimeleri birbirine bağlarız, böylelikle iki kelime aynı sesi çıkarır. Basitçe söylemek gerekirse, ünsüz bir sesle biten kelimeleri sesli harfle (ünsüz-sesli) başlayan kelimelerle ilişkilendiririz. Sesli harfle biten kelimeyi ise sesli harfle başlayan kelimeler ile (sesli-sesli) bağlarız. Dinlemenizi ve telaffuzunuzu geliştirmek için bunları uygulayabilirsiniz.  
     
  55. Öğrenmenize yardımcı olacak kaynaklar bulun. Örneğin; BBC izleyebilirsiniz.   
     
  56. Basit bir İngilizce seviyesine sahip olduktan sonra aynı şeyi söyleyebileceğiniz farklı yolları keşfedin. Böylelikle dinleyene konuşmanızın daha ilgi çekici hale gelmesini sağlarsınız. Bu sizin için çokta zor olmayacaktır çünkü siz zaten temel bilgileri biliyor olacaksınız.
     
  57. Artılarınızı ve eksiklerinizi not alın. Dil öğrenme yeteneklerinde (okuma-yazma-dinleme-konuşma) eksik kaldığınız kısımları iyileştirmeye, geliştirmeye çalışın. Güçlü olduğunuz taraflar için de kendinizi tebrik etmeyi unutmayın.
     
  58. Hatalarınızı öğrenin. Muhtemelen aynı gramer hatalarını tekrar tekrar yapıyorsunuz. İngilizce testler çözün ve bu test sonuçlarını çalışma aracı olarak kullanın. Kuralları kontrol etmek için dilbilgisi kitabınızı kullanın.  
     
  59. Kendinize nitelikli bir öğretmen bulun. Kim yanlış şeyler öğrenmek ister ki? 
     
  60. Dil öğrenilmez, hiç kimse İngilizce dilini veya herhangi bir dili öğrenemez. Dil edinilir. Bunu bilmek işinizi kolaylaştırır. Unutmayın! 
     
  61. Bir İngilizce kursuna gidebilirsiniz. Kaydolduktan sonra seviyenize göre derslere başlamak sizin için daha verimli olur. İngilizce kursundayken sınıfınıza hazırlıklı olun. Ödevinizi en kısa zamanda yapmayı çalışın ve zamanında teslim edin. Dersten birkaç dakika önce notlarınızı ve son dersinizi gözden geçirin. Bunu yapmak hafızanızı tazeleyecek ve ders için ısınmış olacaksınız.  

 

Sonuncu ama bir o kadar önemli madde olan ve yukarıdaki tüm maddeleri sizlere sağlatabilecek olan yabancı dil kursumuz DilBank'ta grup ya da özel derslerle sunulan Ingilizce kurslarına katılarak İngilizcenizi geliştirebilir ve kariyer hedeflerinize ulaşabilirsiniz. 

Bilgi İstek Formu

Adınız*
Soyadınız*
E-posta*
Telefon*
İlgilendiğiniz Program?*
Mesajınız

DilBank Hakkında

DilBank, deneyimli akademik kadrosu, CEFR ve GSE standartlarına uygun hazırlanmış müfredatı, öğrencilerine sunduğu kaliteli eğitim materyalleri, online eğitim portalı ve sınırsız konuşma pratiği yapabileceğiniz sınıfları ile size Türkiye’de alabileceğiniz en iyi İngilizce eğitimi sunmaktadır.

Öğrenci Yorumları

DilBank'ta IELTS Sınav Hazırlığı

Yüksek lisans yapmaya karar verdiğimde beni bir karamsarlık sarmıştı. İngilizce seviyem yeterli olacak mıydı? bilemiyordum.   Devamı

Kaan Yılmaz
Kaan Yılmaz
Öğrenci
DilBank'ta Proficiency Sınavı Hazırlığı

bu sene Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazandım. Bölümümü en kısa zamanda bitirmek istediğim için İngilizce hazırlık sınavına girm...   Devamı

Tülin Türker
Tülin Türker
Öğrenci
DilBank'ta Aldığım İngilizce Dil Eğitimi

Doğuş Üniversitesi 4 Sınıf iktisat bölümü öğrencisiyim. Üniversiteye başladığımdan beri Work and travel yapmak istiyordum bunun için dil eğitimi al...   Devamı

Mustafa Ağır
Mustafa Ağır
Öğrenci

Bizi Takip Edin

whatsapp1